Esti mese a skorpióról és a békáról

A Schmitt-ügy még tart. A Google News különböző mutációi első vagy második oldalon hozzák a lemondást. Az amerikaiakat annyira nem érdekli, a UK editiont viszont igen. A német nyelvű hírekben is vezető, de a Kurier szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szankciójával is számolnia kell a lemondott államfőnek.

Így indulna az este, ha nekem kéne valami összefoglalót rittyenteni erről a történetről. Szerencsére nem kell, csak érdekelt egy picit.

Ha kimegyünk a Google.com-ra, akkor a tegnapi negyedik helyről a schmitt keresőkérdésre most már Schmitt Pál, a plágiumügye és a lemondása jelenik meg az első helyen.

A The Kansas City Star az első találat most éppen:

IOC to study plagiarism case of Pal Schmitt

http://www.kansascity.com/2012/04/02/3530425/ioc-to-study-plagiarism-case-of.html

THE ASSOCIATED PRESS

Olympic officials will examine the plagiarism case that led Pal Schmitt to resign as Hungary’s president and consider whether the longtime IOC member should be disciplined

A tegnapi kb. 1400 találatból mostanra körülbelül 3270 találat lett. Mindenki megírta minden földrészen.

Ma szimpátiatüntetés volt a SE lemondott rektora mellett.

Az esti hírek szerint valamelyik FIDESZ alapító lehet a köztársasági elnök. Régen volt egy olyan kombináció is, hogy Orbán szeretné ezt megszerezni, de erről mostanában hallgatnak. Mindegy is.

A HVG-ben megjelent ez a cikk:

Indul a vadászat Schmitt “névtelen bloggere” után?(http://hvg.hu/napi_merites/20120402_nevtelen_bloggerek_mindenutt)

A Gépnarancs egyik írását dolgozza fel:

A bloggercsata hajnala

(http://gepnarancs.hu/2012/04/a-bloggercsata-hajnala/#.T3l3YJEwDvs.facebook)

Valószínűleg nem téved nagyot az ember, ha rövidesen kitörő bloggerháborút, de legalábbis blogcsatát lát közeledni a bíboran sötétlő, viharfelhőket gomolyogtató ég alján. És nem a bloggerek fogják kezdeni.

Április elsejei tréfa gyanánt az Örülünk Vincent próbálkozott egy betiltásos írással. Ezt sokan totálisan bevették, aminek valami oka kell legyen, valami lógott már ott a levegőben.

A gépnarancsos írást érdemes elolvasni. Kicsit talán lájtosan fogalmaz. A különböző pártok netes szabadcsapatainak a nyomát a neten hardkór változatban már az évezred hajnalán is észlelni lehetett, azóta inkább csak a módszerek finomodtak, és a technikák differenciálódtak. Az indexes kötődésűeknek erről talán több fogalma van.

A blogger csatában, ha a FIDESZ tényleg errefelé veszi majd az utat (és erre minden esély megvan, ld. az írás végét), akkor minőségileg új dolgoknak nézünk elébe.

Elő fogják venni a törvényüket, és megpróbálnak érvényt szerezni neki. Akik magyar szerveren blogolnak, azok jobban szem előtt lesznek. Akik egyéb módon beazonosíthatóak, azokon nem sokat segít a külföldi szerver, hacsak nem állandóan külföldön élnek. Még ez sem elég a magyar jog szerint. Ha valaki magyar állampolgár, akkor még így is megszívhatja (Btk. 3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.)

Jöjjön akkor a mese tehát: (Az eredetiben ennél csúnyább szavak szerepeltek)

A skorpió elhatározza,hogy elindul világgá,körbenéz a földön. Útja során egy hatalmas tóhoz ér,amelyet képtelenség lenne megkerülni,ahogy ott tépelődik hirtelen meglátja a parton ülő békát. Elkezdi kérlelni kérlek vigyél át a tavon,mert nem tudnám megkerülni. A béka persze nem akar kötélnek állni és azt mondja nem viszlek át,mert meg fogsz ölni. De a skorpió tovább kérleli és bizonygatja, hogy nem fogja megölni, mert akkor ő is elpusztul, hisz nem tud uszni. Végül a béka kötélnek áll, hátára veszi a skorpiót és elindul vele. A tó közepén járhatnak, amikor a skorpió megszúrja a békát. Mielött a béka elpusztulna és elsüllyedne még megkérdezi a skorpiót, de hát miért tetted? Így te is elpusztulsz. A skorpió így válaszol: “Bocsáss meg béka, de nem tehettem mást”.